Prečítajte si diskusiu k téme Iné:

katka: Dobrý deň, mám 41 rokov a minulý rok /august, september/ po použití tamponu som zažila velmi silnu alergicku reakciu. Stalo sa mi to dva cykle za sebou nakoľko prvý krát som si myslela, že mám poriadne silnu chrípku. Ked sa to zopakovalo aj nasledujuci mesiac tak mi to bolo podozrivé a hladala som suvislosti a jediná suvislost bola, že aj 1. aj 2. krát som mala menzes a použila som tampon. Príznaky boli dosť zlé: závrať, pocit úzkosti a na omdletie, triasli sa mi ruky, zimnica-triaška, silné bolesti klbov, horučka, pocit na zvracanie. Nakolko som si myslela, že mám chrípku tak som sa liečila Paralenom. Prvé tri dni boli dosť zlé, potom to začalo ustupovať ale cca dva týždne som sa cítila dosť slabá. Kedže neviem čo mi vlastne bolo, či alergia na tampon alebo som prežila TSS tak sa chcem opýtať, že ako to zistím, na alergologii testom? odvtedy som si tampon nedala a už sa to naštastie nezopakovalo ale vložky mi prídu také nehygienické a tampony nemožem tak som si zakupila menštruačný kalíšok nakoľko som čítala, že je z lekárskeho silikonu a nevyvoláva alergie ani TSS lenže ked som si čítala návod tak tam bolo upozornenie, že pre tie čo prežili TSS tak nie je vhodný :( takže by som potrebovala zistiť, že ako je to vlastne so mnou, velmi pekne ďakujem, katka
Odpoveď: Dobrý deň prajem. Syndróm toxického šoku je samozrejme veľmi závažná, ale i značne zriedkavá diagnóza. Ako píšete, po Vašich skúsenostiach spred roka, Ste už tampóny viac nepoužili. Ale počas uvedených dvoch mesiacov Ste ich asi používali počas celej periódy, aspoň tak mi to vyplýva, nakoľko spoločné vodítko (menštruácia, tampón) Ste si vyvodili až ex post. STŠ sa totiž vyvýja dosť rýchlo, len krátko po vložení tampónu. Nespomínate ani, či Vám v tom období boli naordinované antibiotiká. Osobne sa prikláňam k tomu, že nešlo o STŠ, rozhodne Vám to aspoň prajem. Vaše podozrenie však, vzhľadom na uvedené symptómy, je samozrejme na mieste, škoda, že Ste situáciu hneď nekonzultovali so svojim gynekológom. Vyšetrením krvi, moču a vaginálneho steru by Vaše podozrenie ľahko vyvrátil prípadne potvrdil. Menštruačný pohárik by sám o sebe mal STŠ predchádzať – jeho hladké steny neumožňujú prichytávanie baktérií, menštruačnú krv len zbiera, a táto ďalej nepodlieha ďalším procesom a nie je ani v kontakte s vaginálnou stenou. Navyše nenarúša prirodzenú vaginálnu sekréciu, ktorá zohráva dôležitú obrannú funkciu. Narozdiel od pohárika, tampón krv absorbuje, táto ďalej reaguje s jednotlivými zložkami tampónu a po celé obdobie zavedenia je navyše v stálom kontakte so sliznicou, ktorá býva veľmi rýchlo vysušená a tak ľahko zraniteľná, nakoľko tampón absorbuje 65% krvi a 35% prirodzenej vlhkosti. Je však pravda, že výrobcovia menštruačných pohárikov sú opatrní, čo sa týka odporúčania ich používania u žien s prekonaným STŠ. Myslím, že Vám môžem odporučiť len dve veci – celú záležitosť rozhodne prekonzultovať s gynekológom, najlepšie takým, ktorý menštruačný pohárik pozná a podrobiť sa gynekologickému vyšetreniu. Môžete tiež pohárik vyskúšať a v prípade akejkoľvek! reakcie vyhľadáte lekára, ktorý situáciu adekvátne zhodnotí a zdiagnostikuje. Obávam sa, že táto rada nebude lege artis a vyzerá ako hazard s Vaším zdravím, (dovoľujem si ju sem napísať, pretože predpokladám skôr inú situáciu, ako STŠ ) preto osobne odporúčam nechať sa pred prvým použitím vyšetriť a dľa dohovoru s Vašim gynekológom možno aj po prvej perióde s pohárikom a budete tak mať nadobro istotu ako to s Vami vlastne je. Doteraz nebol zaevidovaný žiadny prípad STŠ v súvislosti s používaním menštruačných pohárikov a verím, že ani Vy nebudete prvá. Ostáva mi len popriať Vám priaznivé výsledky vyšetrení a následne veľa pohodových dní s pohárikom. hd
katka: Dobrý deň, ďakujem Vám za rýchlu odpoved, čo sa týka menštruačného pohárika a STŠ. Ešte teda ak dovolíte upresním. Tampony som kedysi nozaj používala dosť často ale posledných pár rokov cca 3r. dozadu skor nie ako áno nakoľko som mala dosť nepríjemné vag.zápaly. Vtedy spred roka som tampon použila len naozaj príležitostne a to len jeden jediný nie celú periodu. Dala som si ho pre obedom a vlastne celý deň som sa cítila dosť zle-hlavne od žaludka, naozaj som si myslela, že na mňa niečo \\\"lezie\\\" a okolo 18hod. to prepuklo ale vobec ma nenapadlo, že to može byť z použitého tamponu tak som si davala paralen a tampon už som nepoužila nakoľko som doma ležala takže fungovali vložky. Na další mesiac som tiež bola na vložkách len cca v strede periody sme boli pozvaní na opekačku tak som si dala tampon koli pohodliu a znova sa to zopakovalo a vtedy mi to prišlo už naozaj podozrivé lenže mne tak bolo zle, že k lekárovi som sa akosi nedostala ale znova som to doma na paralene preležala a odvtedy som tampon nepoužila. Čiže dve periody, dva tampony, dva slné záchvaty. Na další mesiac som s hrozou očakavala cyklus, že či sa to znova zopakuje v podstate som si to ešte nespájala s STŠ, dokonca som bola aj za mojim gynekologom a opísala mu moje ťažkosti lenže on tiež neprišiel na to, že by to mohol byť STŠ ani sa ma nespýtal, že či som použila tampon ak by to spravil zrejme by sme mali príčinu mojich komplikácii takže som čakala další cyklus ale ja už som mala trochu podozrenie na ten tampon tak som ho celý cyklus nepoužila a našťastie sa nič nedialo a ani doteraz sa nič podobné nezopakovalo. Teraz trochu banujem, že som vtedy nezavolala pohotovosť ale mi to prišlo zbytočné, že na chrípku? no nevedela som :( tak preto si teraz z odstupom času myslím, že to bol naozaj STŠ a niečo som aj na nete poštudovala. Ked sa tak spatne obzriem dozadu zvykla som mávať také zvláštne \\\"chrípky\\\" aj cez leto a vždy som sa čudovala, že v lete? asi to bolo tiež z tamponu a rokmi sa to zrejme zhoršovalo až to prepuklo až do takej intenzity, alergie su už také ak ju raz máte už sa jej nikdy nezbavíte :( pozdravujem katka :)
Odpoveď: Dobrý deň, takže to trošku mení situáciu. Ak to bolo len po jednom tampóne, je dosť pravdepodobné, že šlo o STŠ. Pravdu povediac, neviem prečo to tak tí výrobcovia pohárikov píšu, ide predsa o dva úplne odlišné mechanizmy, môžem sa však spýtať výrobcu našich pohárikov, či by mi na to vedeli dať odpoveď. pekný deň dubovska
katka: Velmi pekne Vám ďakujem za odpoveď :) Ak sa prosím, niečo dozviete od výrobcu dajte vedieť, dakujem s pozdravom katka
Odpoveď: Asi Vás nepoteším, ale toto \"tzv.\" neodporúčanie po TSS podlieha univerzálnym lekárskym guidelinom (postupom), ktoré paušálne neodporúčajú akúkoľvek vnútornú ochranu. Či v čase ich poslednej aktualizácie, mysleli aj na menštruačné poháriky, to nie je špecifikované, ale keďže ide o vnútornú pomôcku, treba túto situáciu individualizovať konzultáciou s gynekológom. Prajem všetko dobré hd
Nová otázka
Meno:
Otázka: